Ce este spuma poliuretanică?

Spuma poliuretanică flexibilă ajută la asigurarea confortului fiecărei persoane, zi după zi.

Spuma poliuretanică este bine știută ca fiind produsul care ne susține corpul pentur o bună parte din zi, în saltele, mobilă și scaunele din mașină. Ce este mai puțin cunoscut este faptul că ne bucurăm de beneficiile a sute de obiecte făcute din spumă poliuretanică fără să ne dăm seama. Aplicațiile spumei poliuretanice sunt infinite, variind de la obiecte mici dar esențiale ca și bureții de bucătărie, pansamente până la filtre industriale și izolații fonice care ne păstrează mediul curat și liniștit.

Poliuretanul este un lider în larga piață a polimerilor și plasticelor. Poliuretanul poate să fie solid sau poate să aibă o structură celulară deschisă, caz în care i se spune spumă poliuretanică care la rândul lor pot să fie flexibile sau rigide.

Ca și o simplă explicație, producătorii fac spuma poliuretanică prin reacția dintre polioli și isocianați, ambele derivând din petrol nerafinat. O serie de aditivi sunt necesari pentru a produce spumă poliuretanică de înaltă calitate, depinzând de modul de utilizare a spumei

Izolația cu spumă poliuretanică este un material termoizolant care protejează clădirea de pierderile de căldură.

Spuma poliuretanică este un material bicomponent care este aplicat direct pe suprafața dorită și în combinație cu aerul expandează umplând toate golurile, fără să existe îmbinări sau locuri prin care să se piardă energie.

Spuma poliuretanică este de două feluri:

  • Spumă poliuretanică cu celulă deschisă – datorită compoziției ei, este foarte ușoară și flexibilă, fiind un material care lucrează foarte bine cu rigipsul. Datorită formulei celulare, spuma poliuretanică cu celulă deschisă are și proprietăți de fonoizolante.
  • Spumă poliuretanică cu celulă închisă – este mult mai densă decât spuma cu celulă deschisă dar este un produs premium, deoarece nu trebuie să fie aplicat în grosimi mari pentru a avea o termoizolație bună. Este cel mai bun termoizolant de pe piață în momentul de față. Datorită structurii celulare, spuma poliuretanică cu celulă închisă are și proprietăți hidroizolante.

Capacitatea înaltă de izolare pentru spuma poliuretanicănu se obține cu nici un alt material izolant folosit în construcții. Această caracteristică unică este datorită joasei conductivități termice a gazului spumant prins în interiorul celulelor închise. Poliuretanul proiectat nu depășește valoarea de conductivitate termică stabilă de λ10ºC = 0,024 W/m•K.

Avantajele izolației cu spumă poliuretanică:

Peliculă continuă – Nu prezintă rosturi și îmbinări. Elimină posibilitatea fisurării finisajului care poate surveni în urma procesului de dilatare – contracţie.  Elimină punţile termice (pierderile în stratul de rezistenţă termică).

Structură ușoară –  Nu îngreunează construcţia ci dimpotriva, o consolidează

Aplicare rapidă –  Între 500-1000 mp/zi .  Următoare fază se poate efectua la doar câteva ore dupa aplicarea spumei.

Aderență pe orice suprafață – Nu necesită adeziv. Adeziune fermă pe orice material folosit în construcţii.

Salubritate – Poliuretanul işi menţine puritatea pe tot ciclul vieţii. Nu afectează sănătatea.

Durabilitate Nu prezintă sensibilitate la problemele apărute în timp la celelalte materiale de izolat. Are garanţie de 20 de ani de la producător.

Conductivitatea termică

Un material izolant termic este caracterizat prin conductivitatea termică care este exprimată prin coeficientul lambda (λ).

Conductivitatea termică măsoară capacitatea unui material de a transmite energie termică. Cu cât acest coeficient este mai mic, cu atăt vom avea o conductivitate mai mică. Unitatea de măsură a conductivităţii este: W/mK.

S-a stabilit că materialele au proprietăţiizolante dacă conductivitatea lor este mai mica de 0.065 W/mK.

Fiecare material are un anumit coeficient de conductivitate termică, fie că vorbim de cărămidă, tencuială, lemn sau izolație. Acest coeficient poate să fie găsit pe ambalajul produsului sau în specificațiile tehnice.

Odată ce se știe care este coeficientul de conductivitate termică, se poate afla foarte ușor care este rezistența termică.

Rezistența termică

Această valoare reprezintă capacitatea unui material de a izola termic. Valoarea rezistenţei termice este în funcţie de grosimea şi conductivitatea materialului, fiind raportul acestor mărimi. Cu cât R este mai mare, cu atât materialul este mai bun din punct de vedere al izolării termice.

Formula de mai jos arată cum se calculează rezistența termică (notată cu R), unde d este grosimea izolației iar λ este coeficientul de conductivitate termică.

formulă rezistență termică R = d/lambda

Cum se aplică izolația cu spumă poliuretanică?

Poliuretanul se aplică cu ajutorul unei instalaţiide presiune, dozificare şi temperatură controlată. Spuma se prepară „in situ”, prin proiectare sau injectare.

Echipamentul necesar este montat într-o furgonetă şi este complet mobil. Furtunul încălzit, rezistent la presiunile înalte exercitate de utilajul de dozificare are o lungime maximă de 94 de metri, aceasta face ca cele mai îndepărtate colţuri ale şantierului să fie accesibile.

Poliuretanul rigid este format când cele două substanţe chimice (isocianat + poliol) sunt amestecate în prezenţa unor catalizatori şiactivanţi potriviţi.

În momentul proiectării se produce amestecul celor doua substanţe într-o camera mica a pistolului. Reacţia degajă căldură, care este folosită la vaporizarea unui agent de spumare eliberând un gaz ce va fi reţinut în celulele închise.

Datorită conductibilităţii termice scăzute a gazului conţinut în celulele de spumă, se obţin valori excelente ale izolaţiei termice. Fiind un material fabricat „in situ”, poate lua forma constructiei, indiferent de complexitatea acesteia.

Pentru mai multe informații despre poliuretan și izolații cu spumă poliuretanică, nu ezitați să ne contactați.