Izolarea termică a caselor din lemn
Casele construite pe structură de lemn sunt deliciul privitorilor prin frumusețea simplitudinii ce o arată. Pe lângă aspectul rustic, parca decupat dintr-o poveste, casele din lemn sunt si o opțiune potrivită pentru cei care doresc confort și relaxare atunci când se află în zone montate.
Lemnul este un material sensibil care presupune să fie întreținut și căruia trebuie să i se acorde atenție. Reprezintă, de asemenea, un material puternic, flexibil și potrivit pentru construcții, datorită durabilității sale.
Izolarea caselor construite pe structură de lemn este necesară pentru a opri infiltrarea umidității în locuință, acestea fiind mult mai predispuse infiltrațiilor de umiditate decât casele construite pe fundația clasica de ciment.
Dar, care sunt avantajele a unei izolări eficiente ale unei case din lemn?
1. Menținerea unei temperaturi ideale indiferent de anotimp
Datorită faptului că lemnul este un material care respiră eficient, casele din lemn sunt extrem de confortabile din punct de vedere al eficienței termice pe timp de vară, însă odată cu apariția sezonului rece apare și necesitatea izolării, pentru a proteja casa de umiditate și de fenomenele naturii care se dezlănțuie conform cursului natural calendaristic. Pentru a fi considerată un succes, izolația unei case de lemn trebuie să acopere întreaga suprafață exterioară a casei, astfel încât schimbul de temperatură cu mediul exterior să nu devină o piedică în calea eficienței termice.
2. Evitarea apariției a condensului și a igrasiei în locuință
O termoizolare eficientă a casei poate scădea cu până la 80% riscul de apariție al condensului, principala cauză a formării igrasiei. Astfel, putem elimina unul din cei mai mari factori de poluare al aerului din locuință. Spuma poliuretanică este ideală pentru a izola suprafețele sensibile și predispuse la formarea igrasiei.
3. Reducerea costurilor de energie
Datorită creșterii semnificative al prețului la energie, populația își îndreaptă tot mai mult atenția spre moduri de economisire a acesteia. Termoizolarea eficientă a unei case de lemn va aduce cu sine eliminarea pierderii de aer. Astfel, prețul facturii la energie se va diminua semnificativ și vei avea parte de confort sporit fără stres.
Cum se realizează izolarea caselor din lemn?
O termoizolare eficientă are ca scop eliminarea tuturor zonelor cu potențial de transfer termic. Acest lucru poate fi obținut prin acoperirea și protejarea tuturor punților termice care. Spuma poliuretanică poate fi soluția potrivită pentru locuința ta sau casa ta vacanță datorită proprietățile termice și fonoizolante pe care le deține. Pentru început pare a fi o investiție costisitoare dar odată cu trecerea timpului această investiție își exprimă potențialul maxim.
Suprafețele ce pot fi izolate cu ajutorul spumei poliuretanice cuprind:
- Pereții exteriori
- Pereții interiori
- Mansardă
- Planșeele
- Poduri
- Acoperișuri
În funcție de buget și necesitate, se recomandă izolarea uneia sau mai multor zone din cele menționate mai sus. Pentru pereții exteriori este recomandat să fie izolați cu spumă cu celulă închisă la o grosime de minimum 8cm, iar pentru restul suprafețelor se recomandă folosirea spumei cu celulă deschisă de minim 15 cm.
Pentru a te asigura că ai parte de succesul izolației cu spumă poliuretanică trebuie luate în considerare câteva aspecte esențiale, cum ar fi faptul că lemnul are o capacitate foarte ridicată de absorbție a apei, trebuie să te asiguri că zona care urmează să fie izolată nu are o umiditate de peste 20%. Spre deosebire de alte tipuri de izolație, soluția de izolație cu spumă poliuretanică se execută foarte repede.
Dacă te gândești să îți construiești o casa de vacanță sau o cabană făcută din lemn, nu uita să iei în considerare și aspectele menționate mai sus pentru a asigura confortul necesar clienților tăi. Până la urmă este vorba de calitate și nu cantitate atunci când vine vorba de confort în locuință.