Ce inseamna izolarea acoperisului?

Etapa izolării acoperișului unei case reprezintă un element deosebit de important pentru orice beneficiar.  Nu este un proces ușor, iar pentru a nu avea parte de punți termice, mucegai și pierderi de căldură, unei astfel de etape trebuie să i se acorde o importanță aparte

Scopul acestui articol este de a ne reaminti sau de a ne învăța anumite aspecte esențiale când vine vorba despre izolația unui acoperiș.

În primul rând, se vor aborda câteva elemente ce compun un acoperiș eficient din punct de vedere energetic, apoi se vor menționa câteva greșeli care trebuie evitate pentru o izolare corectă și eficientă, iar în cele din urmă se va observa care este grosimea ideală a unui material izolant.

Pentru a deține un acoperiș eficient energetic, este absolut necesar să se țină cont de câteva aspecte principale:

  • Materiale izolante calitative

Pentru izolarea eficientă a acoperișului unei case este nevoie de materiale ce au în compoziția lor anumite proprietăți care să ofere siguranță și încredere celor din interiorul casei. Pentru ca un acoperiș să fie izolat corect, materialul izolant trebuie să dețină următoarele caracteristici: coeficient de transfer termic bun (cu cât acest coeficient este mai mic, cu atât este mai bine pentru izolarea unui acoperiș, deoarece un astfel de material izolant nu va permite pierderea căldurii), peliculă continuă (nu permite apariția punților termice prin care să se piardă căldura), combaterea  mucegaiului și a umezelii, reducerea semnificativă a costurilor la factură, lipsa substanțelor toxice pentru organismul uman etc.

  • O echipă de profesioniști pentru aplicare

Este un aspect deosebit de important deoarece în acoperișul unei case există destul de multe locuri care necesită o atenție sporită atunci când trebuie izolat. Dacă în pod ajung să se formeze punți termice, cu siguranță  construcția respectivă va avea probleme mari pe termen lung în ceea ce privește confortul termic al casei, facturile la căldură și chiar disconfort vizual și olfactiv.

  • Investiție inteligentă pentru viitor

Folosind materiale izolante eficiente, acestea vor oferi siguranța unei investiții inteligente, deoarece pe lângă faptul că investiția este recuperată total după un anumit timp, aceasta va genera apoi profit pentru beneficiari (vezi aici detalii).

 

În cele ce urmează, se vor aborda câteva greșeli care trebuie să fie înlăturate în momentul în care se dorește un acoperiș eficient termoizolat. Astfel, pentru izolarea corectă a unui acoperiș, trebuie desființate următoarele mituri:

  • Nu contează materialul de izolație sau grosimea acestuia

Deoarece studiile demonstrează că mai mult de 42% din pierderile de energie termică sunt prin mansardă sau acoperiș, presupunerea de mai sus nu poate sta în picioare. Este esențial materialul izolant care este ales pentru un astfel de proces, cât și grosimea lui, deoarece în funcție de aceste principii se vor observa cu adevărat eficiența sau ineficiența acestuia. Pentru un acoperiș eficient izolat, este nevoie de alegerea unui material cu un transfer termic încadrat în standardele unei case NZEB (vezi detalii aici), de lipsa spațiilor pe unde se poate pierde căldura, de siguranța unei izolări fonice, lipsa mucegaiului, umezelii etc. Este obligatoriu ca materialul ales să îndeplinească astfel de condiții pentru izolația unui acoperiș.  Spuma poliuretanică este un material care deține aceste proprietăți și care se pretează extrem de bine pentru astfel de servicii. Mai mult decât atât, folosind acest material izolant, se vor obține economisiri financiare substanțiale pentru orice beneficiar. Nici grosimea unei izolații nu este de ignorat, deoarece aceasta își aduce aportul la calitatea în timp a unei izolări. Pentru izolarea calitativă a unui acoperiș, este nevoie de o grosime de 15 cm de material izolant.

  • Orice grosime a materialului izolant este eficientă

Dacă stratul de izolație este mai gros, acesta este asociat cu o eficiență energetică mai mare, dar și cu costuri mai reduse la factură. În acelaș timp nu este nevoie de o exagerare în ceea ce privește grosimea spumei, deoarece nu se pot obține profituri suplimentare.

  • Punțile termice nu reprezintă un pericol în termoizolarea unui acoperiș

Punțile termice reprezintă partea unui zid cu un coeficient de transfer termic mai mare decât elementele alăturate. În momentul în care se formează o diferență de temperatură între interior și exterior, apare această răcire liniară, iar asemenea aspecte conduc la pierderea de energie termică. O punte termică se mai numește și punte rece. Este evident că un astfel de fenomen pune în pericol termoizolația unei case si trebuie combătut. Spuma poliuretanică reprezintă un material care nu doar că se opune unui astfel de fenomen, ba chiar îl și stopează. Conform specialiștilor, datorită apariței punților termice se pierde în jur de 20% din energia termică a unei construcții, iar un astfel de procent trebuie să fie un semnal de alarmă. Principalele punți termice ale unei construcții sunt următoarele: planșeele, îmbinările pereților exteriori, soclul, tâmplăriile exterioare. Pentru a identifica zonele prin care apar punțile termice într-o constucție, se folosește un aparat care prin termografiere poate să scaneze zonele cu probleme. Specialiștii au observat că rezultatele obținute prin termografiere dovedesc foarte clar eficiența unei izolări cu spuma poliuretanică față de celelalte materiale tradiționale.

Contactează-ne acum pentru o estimare gratuită