Ce anume este o casa pasiva?
Bazele fundamentale ale conceptului de case pasive au fost puse de către Wolfgang Feist care a stabilit și câteva principii pentru scăderea consumului energetic al unei locuințe/clădiri. Chiar dacă în țările mai dezvoltate acest concept de case pasive a apărut cu ceva timp în urmă, iar majoritatea caselor se construiesc pe un asemenea fundament, în România acest concept este unul relativ nou.
Scopul acestui articol este de a pune accentul pe o termoizolație eficientă, care să consolideze o fundație puternică pentru un astfel de concept, al unei case pasive.
Românii încep să fie tot mai preocupați și conștienți în același timp de nevoia unei astfel de case, deoarece există o nesiguranță evidentă în ceea ce privește resursele de energie în următorii ani, dar mai ales prețul acestora care se află într-o creștere progresivă, fără prea multe speranțe de revenire sau nici măcar stagnare.
Înainte de a menționa principiile esențiale ale acestui articol, este necesară evidențierea unui alt detaliu foarte important. Pentru reușita unui astfel de proiect, este nevoie de o echipă de profesioniști care să ofere suport și care să se asigure de implementarea cu succes pentru o asemenea inițiativă.

Deoarece s-a amintit mai sus despre termoizolare, se vor menționa 3 principii esențiale care stau la temelia reușitei construcției unei case pasive. De fapt, doar printr-o termoizolație corectă, se poate ajunge la deținerea unei astfel de case. Cele 3 principii ale unei case pasive, sunt următoarele:

Izolare termică adecvată

Începând cu fundația unei case, pereții și apoi acoperișul, toate aceste elemente trebuie să aibă o izolație eficientă. Fiecare material termoizolant trebuie gândit și ales astfel încât media coeficientului de conductivitate termică să fie între 0,10 și 0,15 W/m2K, consumul de energie pentru încăzire să nu depășească 15 kWh/m2 /an.  Pentru a atinge astfel de rezultate, trebuie ca materialele termoizolante folosită să aibă un coeficient de conductivitate termică cât mai mic, iar grosimea termoizolației să fie suficientă. Adică între 25-30 cm la pereții exteriori și 30-40 cm pentru acoperiș

 

 

 

 

 

 

 

Sigilarea completă

Pentru ca o casă să fie pasivă, este nevoie și de aer proaspăt pentru locuitorii ei. În caz contrar, aceștia riscă să întâmpine chiar afecțiuni respiratorii, care nu sunt de dorit. Alte aspecte neplăcute pot fi apariția mucegaiului, ciupercilor sau a umezelii, care din nou au un efect negativ și asupra aerului din interior. Problema aerului se rezolvă printr-un sistem de ventilare cu recuperare de căldură. Astfel aerul viciat este filtrat și scos afară iar în interior este introdus aer proaspăt preîncălzit la temperatura camerei.

Sigilarea completă

Pentru ca o casă să fie pasivă, principiul unei pelicule continue nu poate să lipsească din componența unei termoizolații. Pelicula continuă sau sigilarea completă reprezintă un trend nou prin care este eliminată posibilitatea pierderii căldurii. Riscul apariției punților termici este redus aproape complet, ceea ce înseamnă că energia rămâne în interiorul casei. Puntea termică reprezintă de fapt legătura dintre interior și exterior ce poate fi formată din diverse materiale: beton, lemn etc. Orice suprafață ce are legătură cu exteriorul și nu este izolată corect, produce neplăceri în interiorul casei: formarea condensului, disconfort termic sau alte fenomene dăunătoare locuinței. De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată și îmbinărilor (uși și ferestre) pe unde se poate pierde o cantitate mare de căldură. În aceste zone se folosesc diferite benzi și sigilanți care să nu permită aerului să iasă. Așadar, pentru o casă pasivă este obligatorie implementarea cu succes a unui astfel de principiu.

Orientarea casei în funcție de soare

În general orientarea casei în funcție de soare este un detaliu arhitectural luat în considerare. Dar atunci când vorbim de case pasive, orientarea casei oferă mai mult decât lumină în casă ci căldura venită de la soare este folosită pentru a încălzi anumite camere astfel încât să fie un consum cât mai mic de energie.

Construirea unei case pasive pare un lucru imposibil. Da, trebuie depus mai mult efort fizic, psihic și financiar dar beneficiile pe termen lung sunt uriașe. Conceptul de casă pasivă este tot mai des întâlnit în România și mulți contructori, arhitecți și proiectanți încep să aibă  tot mai multă experiență cu astfel de proiecte, fiind mai ușor pentru viitorii beneficiari.

Contactează-ne acum pentru o estimare gratuită