Spuma poliuretanică afectează sănătatea?
Atunci când cineva se gândește la izolarea unei locuințe, trebuie să ia în considerare mai mulți factori, precum: confortul termic, pretul, conductivitatea termică, costul facturilor, dar poate cel mai important aspect este cel privitor la sănătatea fiecăruia.
Scopul acestui articol este de a evidenția efectele pe care spuma poliuretanică le poate avea în dreptul stării de sănătate al oamenilor. În prima parte a acestui articol vor fi menționate câteva aspecte generale cu privire la spuma poliuretanică, iar apoi vor fi abordate câteva mituri ce au apărut pe parcursul anilor despre spuma poliuretanică și influența sa negativă asupra sănătății oamenilor.
Ce este spuma poliuretanică?
Spuma poliuretanică este compus din mase plastice. Prin prelucrare chimică se obțin două substanțe: poliol și isoscianat. Aceasta a fost descoperită în anul 1937 de către Otto Bayer. Sistemele de poliuretan sunt utilizate în diferite domenii, făcând parte din viața cotidiana, precum: industria automobilelor (volane, scaune, panouri de bord); încălțăminte, mobilă, inginerie medicală, ambarcațiuni, frigidere și bineînțeles în construcții ca izolant termic, fonic și chiar impermeabil. Spuma poliuretanică este un material termoizolant care oferă confortul termic dorit într-o casă. Aceasta reprezintă totodată un material compus din două elemente care poate fi aplicat pe suprafața dorită și care în combinație cu aerul expandează, umplând toate golurile fără să existe îmbinări sau locuri prin care să se piardă energie.
Ținând cont de faptul că petrecem foarte mult timp în interior (casă, birou, apartament, etc.) este necesar și obligatoriu ca mediul să fie unul sănătos. Pentru organismul uman, important este să nu se afle în jurul unor substanțe toxice. Este adevărat faptul că materialele pentru construcții au în componența lor anumite substanțe dăunătoare, însă prin amestecul materialelor, compușii dăunători sunt împiedicați din a provoca toxicitate pentru organismul uman.
Haideți să vedem care sunt avantajele și dezavantajele izolației cu spumă poliuretanică.
Câteva mituri care există cu privire la spuma poliuretanică în raport cu sănătatea organismului uman, sunt următoarele:
1. Spuma poliuretanică are un impact negativ asupra calității aerului
Acest argument poate fi infirmat chiar și printr-un raționament legislativ (legea 10/1995 privind calitatea în construcții vis a vis de cerințele Inspectoratului de Stat în construcții). Esențial este faptul că un material izolant precum spuma poliuretanică este verificat de către specialiști în domeniu, iar rezultatele demonstrează inconsistența acestui mit. În al doilea rând, acest argument este contrazis și de către Comisia Europeană, care a înaintat un standard pentru măsurarea emisiilor în cazul spumei poliuretanice, metoda fiind bazată pe standardul internațional ISO 16000-9 și adoptat deja în multe din țările Europene.
2. Izocianatul reprezintă o substanță toxică pentru organismul uman
Izocianații sunt compuși chimici obținuți în urma reacției dintre amine și fosgen. Fosgenul reprezintă într-adevăr un gaz incolor foarte toxic la temperaturi normale. Vestea bună este că atât tehnologia cât și știința s-au pus de acord că acest pericol este consumat din punct de vedere chimic în timpul procesului de spumare. Mai concret, pericolul durează doar câteva secunde/minute până spuma se întărește. Din acest motiv, aplicatorul de spumă trebuie să poarte un echipament adecvat și potrivit de protecție pentru un astfel de proces. Dar după momentul întăririi spumei (proces ce durează 5 secunde) și eventual al aerisirii încăperii, pericolul este eliminat complet.
3. Spuma poliuretanică poate fi aplicată de oricine
Atunci când se execută izolarea cu spumă poliuretanică, sunt mulți factori care trebuiesc luați în considerare. Aplicatorul trebuie să fie experimentat și să știe să controleze temperaturile, presiunile și raportul de material pentru a se asigura că spuma este în standardele ei normale. De asemenea, la fel ca la orice alt sistem termoizolant, este esențial ca materialele care sunt folosite să fie calitative pentru a nu apărea efecte adverse în timp. În acest sens, nu se pot face compromisuri.
4. Spuma poliuretanică favorizează mucegaiul
Adevărul este exact opusul mitului de mai sus. Datorită componentelor sale, care nu reprezintă o sursă de hrană pentru mucegai sau bacterii, casele care sunt izolate cu spumă poliuretanică sunt mult mai bine protejate împotriva acestor factori.
5. Spuma dăunează mediului înconjurător
Și această afirmație reprezintă un mit, deoarece acest material izolant ajută în economisirea consumului de energie și gaze, ceea ce înseamnă că locuința devine mai economă. Spuma este concepută să reziste pe termen lung, ceea ce reprezintă un consum inexistent sau foarte mic de alte materiale. Putând fi reciclată ca și mase plastice.
6. Dăunează organismului uman datorită alergenilor
Alergenii reprezintă substanțele din mediul înconjurător ce provoacă diferite reacții alergice. De fapt, spuma reprezintă un material rigid ce nu permite alergenilor din afara casei să ajungă în interior, păstrând un aer curat și sănătos.
În concluzie, se poate afirma că datorită specialiștilor care au testat și verificat aceste aspecte privitoare la pericolul spumei pentru organismul uman, aceasta NU afectează sănătatea și NU transmite gaze toxice acestuia.
Deoarece echipa IsoRihner dorește să-și informeze în mod sincer și corect clienții, vom căuta să facem tot posibilul să fim aproape, atunci când e nevoie.