Izolația cu spumă poliuretanică: avantaje și dezavantaje

Cu siguranță, toți ne dorim la un moment dat să descoperim care este cea mai eficientă metodă pentru izolarea locuinței noastre. Pe parcursul acestui articol, vom descoperi câteva din  avantajele dar și dezavantajele izolației cu spumă poliuretanică.

Ce este spuma poliuretanică?

Spuma poliuretanică este un material bicomponent alcătuit din POLIOL și ISOCIANAT, aplicat prin pulverizare direct pe suprafața de suport. Mai exact, spuma poliuretanică este un material termoizolant ce oferă confortul termic dorit în orice casă. De asemenea, spuma poliuretanică reprezintă un produs care furnizează soluții eficiente pentru o gamă variată de provocări în industria construcțiilor și în industria prelucrătoare.

Subiectul acesta este de mare actualitate în zilele noastre, deoarece o izolație ineficientă nu doar că provoacă disconfort termic, dar și conduce la o creștere a costurilor privind întreținerea. Este de înțeles faptul că orice proprietar de casă și-ar dori o izolație eficientă, calitativă, dar în același timp fără costuri exagerate.

Haideți să vedem care sunt avantajele și dezavantajele izolației cu spumă poliuretanică.

Avantajele izolației cu spumă poliuretanică

Izolație continuă, fără îmbinări

Spre deosebire de alte materiale pentru izolare, spuma poliuretanică nu prezintă rosturi la îmbinări și mai mult decât atât, datorită faptului că este peliculă continuă, nu permite formarea punților termice. Prin acest mod, este eficientizat consumul de energie termică. Cu alte cuvinte, o casă izolată corespunzător, oferă atât confort termic celor ce locuiesc în ea, dar se și îngrijește de finanțele acestora. Mai mult decât atât, prin izolația cu spumă poliuretanică facturile la energie se reduc cu aproximativ 40-50% pe an, iar un astfel de procent nu este deloc de neglijat.

Aplicare rapidă pe diferite suprafețe

Datorită modului de aplicare într-o singură zi se poate izola cu spumă poliuretanică o suprafață cuprinsă între 500 și 1.000 mp. Diferența între acest interval este dată atât de către suprafețele de izolare, cât și de gradul de dificultate al izolării acestora. Suprafețele de izolare pot fi: acoperișuri, poduri, mansarde, tavane, pereți interiori (în dreptul celulei deschise), dar si pardoseli, planșee, pereți exteriori (în dreptul celulei închise). La 5 minute de la aplicare izolația cu spumă poliuretanică este inertă chimic suprafața putând fi ventilată și folosită.

Structură ușoară

Izolația cu spumă poliuretanică este unul din cele mai ușoare materiale termoizolante având o desinsitate de 16 kg /metru cub pentru celula deschisă, respectiv 38 kg/metru cub celula închisă. Pe lângă faptul că nu îngreunează construcția, spuma poliuretanică o și consolidează.

Durată de viață mare

Un alt aspect foarte important referitor la spuma poliuretanică, este durata ei de viață. Elementele care o compun îi permit acesteia să aibă o durabilitate foarte mare, ceea ce ajută atât la recuperarea investiției inițiale cât și la economisirea pe termen lung. Altfel spus, datorită performanței prelungite caracteristică acestui tip de material, consumatorul este sigur de o izolație eficientă și rezistentă pentru următorii 40 de ani.

Tratată împotriva rozătoarelor și insectelor

Deoarece spuma poliuretanică este un material rigid, fără goluri și tratată special împotriva insectelor și a rozătoarelor nu este o sursă de hrană, micile viețuitoare nu se pot adăposti în preajma acesteia.

Pătrunde în cele mai dificile locații

Datorită echipamentelor profesionale și tehnologiei dezvoltate, pistoul cu spumă poate să ajungă în locuri în care accesul prin sistemele clasice ar fi greu. Spuma poate fi lansată la o distanță de 1 metru față de locul de acces, iar acest lucru este un avantaj atunci când înălțimea podului unei case este redusă.

Dezavantajele izolației cu spumă poliuretanică

Sensibilitatea la razele UV

În momentul în care spuma este expusă în mod excesiv la razele solare, materialul din care aceasta este concepută se poate deteriora. Pentru a preveni acest eveniment, este indicat să protejăm spuma de expunerea la razele solare. Această protecție poate fi alcătuită din materiale precum ipsus, vopsea obișnuită sau alte materiale și soluții care să ferească spuma de razele puternice ale soarelui. Această sensibilitate este luată în calcul doar atunci când se dorește izolarea cu spuma poliuretanică în exterior, unde razele solare au acces.

Praf sau umezeală în momentul aplicării cu spumă

În momentul în care se aplică spuma, suprafața de suport trebuie să fie lipsită de praf sau umezeală. În caz contrar, se poate ajunge la efecte nedorite pe termen lung (de exemplu: dezlipirea sau crăparea spumei, apariția mucegaiului, ciupercilor, deteriorarea lemnului etc.).

Necesitatea unui personal calificat, dar și a unor materiale de calitate

În timpul pulverizării spumei, trebuiesc urmăriți anumiți factori cum ar fi presiunea de aer, temperatura de pe furtune și din material dar și modul în este aplicată pe suprafață. Acești factori diferă de la lucrare la lucrare, iar aplicatorul trebuie să cunoască ce trebuie să facă pentru a se asigura că spuma aplicată are cel mai mare nivel de calitate.

Un rol important îl joacă și materialul, care trebuie să dureze mai bine de 40 de ani fără a-și pierde proprietățile.

Ca și orice alt material, izolația cu spumă poliuretanică are avantajele și dezavantajele sale. Dacă consideri că izolația cu spumă poliuretanică se potrivește proiectului tău, te invităm să faci un calcul estimativ.

Contactează-ne acum pentru o estimare gratuită